Balansere

Plassere hjertet i å lede

av Maggie Ogram

21. oktober 2021

"Et godt hode og et godt hjerte er alltid en formidabel kombinasjon."

Nelson Mandela

Det var på tide å ha en åpen for læringssamtale nylig med en kollega som veiledet meg til å tenke gjennom et dilemma. En viktig innsikt jeg fikk fra samtalen var at jeg kanskje overtenker alternativer for å gå videre fra dilemmaet. Under samtalen fortsatte vi med å utforske de potensielle fordelene ved å åpne for og lytte til hjertet mitt, ikke bare hodet mitt for å se en positiv forskjell.

Anthony Colannino (2021) i Leading with Head and Heart: A Practical Guide to Elevating the School of Today - and Tomorrow utfordrer skoleledere til å ta med både hjertet og hodet til sin lederpraksis. Colannino bringer i forkant hvordan hodet og hjertet sammen kan veilede, underbygge og styrke veksten av lederskapsevner. Kravene til skoleledelsen er godt dokumentert. For øyeblikket står skoleledere overfor dilemmaene de står overfor når de navigerer skoler gjennom den globale pandemien. Vi lever opplevelsen av daglig lederskaps tilpasningsevne. Dette ser ut til å være et mest passende tidspunkt for ledere å spørre med og lytte til både hodet og hjertet om hvordan de kan gjennomføre lederskap som har en positiv innvirkning på læring og velvære.

Skriften til Thomas Sergiovanni kan være et referansepunkt for mange av oss når vi tenker på hjertet så vel som hodet i ledelse. Sergiovanni (2001) foreslår at hjertet av ledelse (mine verdier og overbevisninger) former lederen av lederskapet (mitt syn på hvordan verden fungerer) som igjen driver lederskapsbeslutninger og praksis – hånden. Ledelse er utpreget normativt, og reflekterer våre verdier, tro og forutsetninger, og ... 'en endring i vår praksis krever en endring i vår tenkning. Vår ledelsespraksis kan ikke skilles fra dens underliggende teorier» (s. 38)

Vi ser lederskap som stiller seg inn i både hodet og hjertet og ender opp i "hånden" av lederskapspraksis i "bokstøtten"-parametrene til læringsrammeverket for 14 parametre (Sharratt & Fullan, 2009) som CLARITY Learning Suite (CLS) inneholder. er basert. Parameter #1 – fokusert på å bli enige om læringsfellesskapets felles tro og forståelse og Parameter #14 – anerkjenne og anerkjenne behovet for delt ansvar og ansvarlighet der alle er ansvarlige og ansvarlige for alle elever innenfor og på tvers av skoler og systemer. Takk til de i CLS-læringsfellesskapet som har bidratt med kommentarer til medlemsforumet i forhold til lederskapsverdier og overbevisninger som er innkapslet i disse parameterne.

Hvis du er medlem, og du ikke allerede har gjort det, ta en titt på disse verdifulle kommentarene, refleksjonene og innsiktene om CLS-medlemmers nettsted.

Utfordringen vi avslutter med er å identifisere hjerte- så vel som hodehensyn i din lederskapspraksis og kollektivt spørre med ansatte, studenter, familier hva som virkelig er best for skolesamfunnet ditt. Hvordan ser den "formidable kombinasjonen" av et "godt hode og et godt hjerte" ut som vedtatt hos deg?

Referanser:

Colannino, A. (2021). Leading with Head and Heart: A Practical Guide to Elevating the School of Today - and Tomorrow.

Sergiovanni, T. (2001). Ledelse: Hva er det for skoler? London: RoutledgeFalmer.

Sharratt, L. & Fullan, M. (2009). Realisering: Endringen som er avgjørende for å utdype distriktsomfattende reform. Melbourne, VIC: Hawker Brownlow Education.

Bli med i CLARITY Learning Suite

Ta del i samtalene om dette og andre blogginnlegg.